Dundyne - hva er bæreevne?

Dun er gjerne det første man tenker på når man tenker på dyner og puter. Det er mykt, godt og gir god varme. Riktig dyne forvandler sengen til en sky av komfort.

Dun er lyst og luftig samtidig som det puster aktivt. Forskjellen på dun og fjær er at dunen er et fluffy belegg som man finner under fjærene. Man finner mest dun på magen da det er med på å beskytte den delen som er mest utsatt for vann og hjelper fuglen til å holde varmen.

I mange hundre år har mennesker vært avhengig av komforten og varmen dun gir. På 1400 tallet brukte europeerne dun og fjærfylte madrasser og puter, og etterhvert kom også dundynene. Dun var slitesterkt og solid og ble brukt gjennom flere generasjoner. Dagens kvalitetsdun skal kunne gjøre det samme.

Det viktigste å vurdere når du kjøper en dundyne er bæreevnen. Bæreevne er en tallverdi, vanligvis vist mellom 400-750 cuin, men vi kjenner også skalaen 1-16 her i Norge. Verdien sier noe om hvor fluffy dundynen er. Jo høyere bæreevne, jo bedre og varmere dyne.

Høy bæreevne gir en varm men lett dyne da den inneholder mye luft. Luftigere dun har høyere isolerende effekt, så det krever mindre dun for å fylle en dyne. En dyne med lav bæreevne inneholder lite luft og blir da tyngre for å kunne gi samme mengde varme.

Man må også vurdere klima og hvilken temperatur man liker å ha på soverommet når man sover. De fleste dyner - inkludert våre - kommer i både lette sommerdyner og helårsdyner. Forskjellen her er mengden av fyll. Helårsdynene har høyere bæreevne enn sommerdynene, noe som gjør dem varme nok for iskalde vinterkvelder uten at den blir tung og kvelende.

Til slutt, sjekk også hvordan dynen er sydd. Baffle box design er et rutenett mønster som er med å holde fyllet jevnt fordelt over hele dynen slik at ikke alt flytter seg ned i bunnen.