Hvor ofte bør man bytte ut puten sin?

Skrevet Mars 26, 2017 av Maria B. Sørbø | 0 kommentarer

Det er ingen fasit på hvor ofte man skal bytte puten sin, men det finnes noen enkle, gode råd.

Hvor lenge man kan ha en pute avhenger av kvaliteten på puten, hvor mye den brukes og hvor godt den luftes og vedlikeholdes. En pute blir utsatt for svette, kremer/make-up, død hud og støvmidd. Puter som kan vaskes, bør vaskes 3-4 ganger i året.

Kvalitet på puten henger som oftest sammen med hvilket materiale den er laget av. Puter av f.eks polyester må man gjerne skifte ut etter kort tid fordi de luftfylte cellene i puten brytes ned ved bruk. Den absorberer ikke fuktighet og etterhvert vil den miste tettheten sin og gi mindre støtte til nakken.

Hvis du har en dunpute du er glad i, absorberer den fuktighet bedre enn polyester. Dette vil være med å bidra til at man kan ha puten lengre. Etter 2-3 år bør man sjekke hvordan puten holder på kvaliteten sin. Et tips, og dette gjelder alle puter som ikke er laget av skum, er å brette den. Hvis den ikke går tilbake til sin vanlige form når du slipper den kan det være på tide å bytte den ut. Sjekk også at innholdet i puten ikke har klumpet seg sammen. 

En pute av feks viscoelastisk skum vil holde lengst da dette er en pute som ikke slites ned eller klumper seg. Den holder formen og vil gi støtte til nakken hele tiden. Kjernen på en skumpute kan ikke vaskes, men trekket utenpå bør rengjøres jevnlig. Bruk putevar i tillegg! 

Det aller viktigste er at nakken får den støtten den trenger og at du finner den puten som passer best for deg, uansett hva den er laget av! 

Dette er med på å bidra at puten holder lenger: 

  • Bruk alltid putevar
  • Les vaskeanvisningen på puten før du vasker den slik at det blir riktig
  • Tørk puten i tørketrommel hvis det går (Les anvisning), gjerne sammen med et par tennisballer, for å få ristet liv i den igjen og slik at man unngår klumper. 
  • Rist og luft puten jevnlig - benytt deg av minusgradene på vinteren! 

Noe å tenke på! Det kan hende at man må si farvel til favorittputen sin og finne en ny! 

Er du plaget med nattesvette, og er vant til å våkne opp med våt pute anbefaler jeg å sjekke ut vår Klima Control pute som er laget av Tencel stoff, og fylt med PES Softbauch fiberkuler. Tencel absorberer fuktighet svært effektivt. Det absorberer faktisk 50 % mer fuktighet enn bomull. Dette vil også selvfølgelig bidra til lengre levetid for puten når fuktigheten absorberer ut i lufta i stedet for ned i puta. 

Sov godt - på riktig pute! :) 

Hilsen Maria (og resten av putekrigsfamilien) 


Neste

Forrige

Skriv en kommentar

Kommentarer må godkjennes før de publiseres