Nattesvette - ubehagelig, men ikke uvanlig

Skrevet september 04, 2016 av Maria B. Sørbø | 0 kommentarer

Våkner du om natten klam eller gjennomvåt av svette? Er du for varm til å klare og sovne igjen? Nattesvette er mye vanligere enn man tror. Det er også ganske vanlig hos barn, noe som kan forstyrre søvnen for hele familien.

nattesvette

Det kan være ulike grunner til at du blir for varm. For høy temperatur i soverommet, for tung og varm dyne, eller fordi det er en ekstra varm natt. Lider man av nattesvette våkner man gjerne fra dyp søvn i gjennomvått sengetøy. 

Hva forårsaker nattesvette?

Nattesvette oppstår vanligvis hvis kroppens naturlige termostat ikke fungerer som den skal. Det er mange forskjellige grunner til at dette kan skje. Alt fra hormoner til medisiner, og selv enkelte matvarer og drikker kan ha en påvirkning. Nattesvette kan ramme hvem som helst. Menn, kvinner eller barn. Det kan være i forbindelse med sykdom, men også selv om man er helt frisk og har god helse.

Selv om nattesvette er både irriterende og ubehagelig, er det vanligvis ufarlig. Hvis det plutselig skulle ramme deg er det anbefalt å ta en tur til fastlegen for å få hjelp til å finne årsaken.

Følgende er vanlige grunner til nattesvette:  

 • Overgangsalder: 75% av kvinner vil oppleve ekstrem svette mens de sover på grunn av overgangsalder. Faktisk er det en av de vanligste symptomene.
 • Overoppheting hos spedbarn / barn: Det er veldig vanlig for små barn som vokser at de blir ekstra varme/overopphetet om natten. Vi har en tendens til å bli enda varmere når vi er på det dypeste søvnstadiet. Dette kan føre til søvnproblemer for barn på grunn av umodent temperaturreguleringssystem og en større andel svettekjertler i forhold til kroppsstørrelse. Barn er også lenger i dyp søvn hver natt enn voksne. 
 • Madrass: Valg av riktig madrass er svært viktig ved nattesvette. Pass på å skaffe en madrass som absorberer fuktighet raskt og lar luften strømme fritt mellom tekstilene. Madrasser som ikke klarer å regulere temperatur eller absorbere fuktighet kan være en stor årsak til at man svetter, eller bidra til forverring. 
 • Diabetes: Ved tilfeller av lavt blodsukker (hypoglykemi) når man sover, kan det føre til overdreven svetting.
 • Søvnapné: Nattesvette er en mindre opplagt bivirkning av søvnapné, en tilstand som fører til å våkentid og rastløshet i løpet av natten.
 • Andre medisinske tilstander: En rekke medisinske tilstander, fra infeksjoner til hormonlidelser kan utløse ekstrem svetting om natten. Det kan også være en bivirkning av å ta visse medisiner.

       Hvordan forebygge nattesvette – og få bedre nattesøvn

       Ikke all nattesvette er forårsaket av medisinske tilstander eller feil valg av madrass. Noen mennesker er rett og slett bare varme når de sover. Da finnes det heldigvis små tiltak som kan gjøres for å forbedre søvnkvaliteten. Pass på temperaturen i soverommet. Hold vinduet åpent om natten eller sørg for god ventilasjon. Dette er med å bidra til å holde deg kjøligere. Unngå syntetisk nattøy og sengetøy.

        

       Tencel

       Tencel er laget av 100 % cellulose (trefiber). Det puster aktivt og har en helt overlegen evne til å absorbere fuktighet. Tencel absorberer 50 % mer fuktighet enn bomull.

       Vår dyne KlimaControl Comfort er laget av 100 % tencel, både innvending og utvendig. Den har reddet nattesøvnen til mange mennesker som har vært plaget av nattesvette. Mennesker som har måttet skifte på senga både en og to ganger i løpet av natta tidligere.

       Klima Control bidrar til å holde soveklimaet tørt og behagelig gjennom hele natten. Dette er vår bestselger til voksen, og vi har den også til baby. Les bloggen svetter barnet ditt om natta?

       Et godt alternativ til KlimaControl er også Edition 101 som vi har til både voksen og junior. Den er fylt med Tencelfiber, men trukket med fin bomullsateng. 

        

       Ull 

       Ull kjenner de fleste til, og det er et fantastisk naturfiber som har utviklet seg over tusenvis av år. Ull er en naturlig varmeregulator og kan absorbere opp til 30% av sin egen vekt i fuktighet. En ulldyne vil derfor også bidra til et tørt soveklima, samtidig som den er fin for de som både er varme eller kalde om natta grunnet temperaturreguleringen. Par som ønsker dobbeldyne, men har helt ulike behov, anbefaler vi at velger ulldyne

       Sengetøy

       Hva man har utenpå dyna og oppå madrassen skal man også tenke på. Sengetøy og laken har stor betydning for at fuktighet skal reduseres. Dette kan vi tilby i 100 % tencelfiber. Sengetøyet er silkemykt og glansfullt, og finnes i ulike nydelige design.

       Pute 

       Riktig pute er viktig. Det er ikke uvanlig å svette mye rundt hode og nakkeregionen. KlimaControl pute er en klassisk pute av 100 % Tencel akkurat som dynen. Den er i utgangspunktet litt høy, men tencelfyllet er egnet til å ta inn og ut slik at du kan justere den helt etter ditt behov. 

       Det er vanlig å svette rundt en halv liter fuktighet hver natt. Lider man av nattesvette er det sannsynlig at man vil svette langt mer. Riktig dyne, pute og sengetøy vil være avgjørende for god og kvalitetsrik nattesøvn.

       Ta gjerne kontakt med meg hvis du har spørsmål, eller trenger gode råd og tips ved valg av de riktige produktene.  

       Ønsker deg en fantastisk dag! 

       Hilsen Maria 

       E-post: maria@sovgodt.no/Tlf: 95 96 71 95  


       Neste

       Forrige

       Skriv en kommentar

       Kommentarer må godkjennes før de publiseres